Selecteer een pagina

Eén van de dingen waar ik naar uit keek was toch wel Halong Bay. Nadat ik vele mensen had gesproken, verzekerde zij mij allemaal dat dit één van de vele highlights van Vietnam zou zijn en ik moest deze dan ook zeker gaan bezoeken! Halong Bay is een baai bij de stad Ha Long, vlakbij de grens van China. De baai heeft een kustlijn van 120 kilometer en err liggen wel 1969 kalkstenen eilanden welke allemaal zijn begroeit met planten en bomen op de top. In sommige kalkstenen zijn zelfs grotten ontstaan die je kunt bezoeken. 

Tour

We waren nog niet bijgekomen van onze tocht in Sapa of werden ’s ochtends vroeg alweer opgehaald door onze tourguide naar Halong Bay. Een busrit van ongeveer 4 uur waarin we tussendoor met een oude veerpont naar het eiland Cat Ba zouden overvaren. Een veerpont vol gepropt met touringcars, luxe gehuurde auto’s van toeristen en de overige ruimte vol gepropt met scooters van lokale mensen. Comfortabel was het niet, interessant was het wel. Lokale mensen die nog wat chips (die overigens vaak al over datum is) aan toeristen proberen te slijten en kinderen de gefascineerd zijn door al het blonde haar dat zich ineens op de veerpont bevindt. 

Bij aankomst werden we gelijk naar de boot begeleid en werden we verwelkomt met een uitgebreide lunch van verschillende Vietnamese recepten in combinatie met vers gevangen vis. Het uitzicht van de boot was echt prachtig! Gewoon zitten, niks zeggen, om je heen kijken en genieten van dit natuurwonder. Het blijft bizar om te bedenken dat er miljoenen jaren aan vooraf zijn gegaan voordat deze grote kalkstenen eilanden zijn ontstaan. Na de lunch meerde we aan om in een kano het water op te gaan opzoek naar een grot. Een grot waarin je helemaal tot rust kwam. Gefluit van de vogels, het gesuis van de wind. HEERLIJK! Aan het einde van de middag kregen wij de gelegenheid om te gaan zwemmen. Het blijft bijzonder om in zo’n mooi gebied te zijn en dan ook nog eens te kunnen zwemmen tussen dit natuurwonder. 

Slapen op een boot is nogal onwennig, maar wanneer je ’s ochtends je gordijnen opent en wakker wordt tussen deze kalkstenen, ben je het wiebelen al snel vergeten. Na het ontbijt meerde wij aan bij Cat Ba voor een fietstocht van ongeveer 5 kilometer over het eiland. Als echte Hollanders op de fiets, genieten van de natuur om ons heen. We stopten bij een local waar we de lokale ricewine mochten proeven. Wanneer je aan een Vietnamees om alcohol vraagt, is de kans groot dat je ricewine voorgeschoteld krijgt. Deze ricewine wordt gemaakt en vervolgens in verschillende potten met bijvoorbeeld slangen gestopt om een nog specifiekere smaak te krijgen. Wij hadden de ricewine in Sapa al geproefd en ondanks dat ik vele sterke shotjes achterover heb geslagen, kreeg ik dit toch écht niet weg. Na de fietstocht was het tijd voor een laatste uitgebreide lunch op de boot en vertrokken wij daarna weer terug naar Hanoi. Halong Bay, je was prachtig! Wil je meer foto’s zien van Halong Bay? Klik dan hier.

PHONG NHA

We waren nog niet terug uit Halong Bay, of onze volgende nachtbus stond alweer op ons te wachten om ons naar Phong Nha te brengen. Half vier ’s nachts kwamen wij in Phong Nha aan en zijn wij gelijk ons bed in gedoken. De dag erna merkte ik pas hoe moe ik was. Terugkijkend op de afgelopen dagen was dat ook niet zo gek, want we hebben de eerste dagen flink doorgereisd en dat terwijl we ook nog met een jetlag kampen. De eerste dag hebben wij dan ook lekker bij het zwembad gelegen en informatie gezocht over wat wij allemaal konden doen in Phong Nha. Phong Nha staat bekend om het National Park met zijn vele grotten en wie zin heeft iets minder serieus, kan zich vermaken bij de Duck Stop. 

The Duck Stop

Iets wat ik in Nederland niet heel snel zou doen, maar waar iedereen het hier over heeft, is the Duck stop in Phong Nha. The Duck stop is een familie boerderij waarbij je eenden voert, eenden rondleidt en vooral heel erg in een deuk ligt. Daarnaast hebben zij ook nog een buffalo met de naam Trump, waar je een ritje op kan maken. Het is vooral heel erg kneuterig, maar legendarisch was het wel. 

Na de Duck stop wilden we nog naar de Botanische tuinen gaan, maar een bij gooide roet in het eten. Hij vloog namelijk tijdens het scooter rijden mijn schoen in en stak wel drie keer! Ik schreeuwde het uit. Nooit geweten dat een bijensteek zoveel pijn deed. Die middag heb ik dus verplicht bij het hostel moeten doorbrengen met een zak ijs op mijn voet.

The Dark Cave

Wij konden Phong Nha natuurlijk niet verlaten zonder één van de mooie grotten te zien. Na wat tips van mede backpackers, hebben wij voor de Dark Cave gekozen. Maar voordat wij bij de Dark Cave aankwamen, reden wij een fantastische route door het National park van Phong Nha. Enge bruggetjes, onverharde wegen en kippen die voor je scooter duiken is de normaalste zaak van de wereld. 

We begonnen onze tocht richting de Dark Cave met een zipline over de rivier om vervolgens al zwemmend de grot in te gaan. Daar werden wij door de gids door de grot begeleidt en kregen wij uitleg over het ontstaan van de grot, over de verschillende fossielen die er te vinden zijn en de dieren die in deze grot leven. Vervolgens liepen wij door de grot richting een modderpoel waarin je jezelf kon onderdompelen in een modderbad. Ikzelf vond de smalle gangetjes in combinatie met het weinige licht nogal claustrofobisch, maar Sanna genoot met volle teugen van het modderbad. Toen wij weer naar de uitgang van de grot liepen, kregen wij een kano aangeboden om naar de andere kant van het meer te kanoeën om daar nog even te kunnen zwemmen en te kunnen genieten van het prachtige helblauwe water. 

In Phong Nha vooral genoten van het weer, de rust en de omgeving en vooral bijgekomen van de eerste drukke reisweek in Vietnam. Hungry for more! Wil je nog meer foto’s van Phong Nha zien? Klik dan hier.

Liefs,

Chantal