Selecteer een pagina

Een bestemming waar wij beiden toch heel erg naar uitkeken, was toch wel Hoi An. Iedereen om ons heen adviseerde ons om hier langer te verblijven en aangezien ik heel graag een yoga retreat wilde doen en Hoi an daar de mogelijkheid voor gaf, verbleven wij hier ruim een week. En ik kan je zeggen, dat was helemaal niet erg!

In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Vietnam is Hoi An zo goed als onaangetast gebleven tijdens de Vietnam-oorlog. Schattige, kleurrijke straatjes met allemaal typische lampionnen, de vele mensen en de streetfoodstalletjes zorgen voor een gezellige sfeer op straat. Daarnaast zijn er ontzettend veel gezellige koffietentjes en restaurants die voor de vegetariërs onder ons, heel aangenaam zijn. En vergeet vooral het strand niet. Met twintig minuten fietsen lagen we op een heerlijk strandbedje aan het strand met een koud drankje in ons hand. Als dat geen leven is!

Springrolls

Ondanks dat de scooter rit over de Hai van Pass er vooral bij mij erg had ingehakt, kon ik de gratis springrol class die vanuit ons hostel werd georganiseerd natuurlijk niet overslaan. We verbleven in een hostel die meerdere ketens had en twee keer in de week verzorgde zij met alle hostel ketens een gezamenlijke springrol class voor alle backpackers. Leren hoe je de beste springrolls moet maken en deze vervolgens onbeperkt opeten. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. We maakte eerst de originele, krokante springrolls, om deze vervolgens op de originele Vietnamese wijze in een verse springroll te stoppen. Oftewel, twee soorten springrolls in één springroll gestopt. Heerlijk!

Lampionnen

Hoi an staat bekend om zijn gezellige straatjes die vol hangen met handgemaakte lampionnen. Je vindt ze er in allerlei vormen en kleuren. Vele mensen nemen deze lampionnen als souvenir mee naar huis, maar wij vonden het leuker om onze eigen lampion te maken. Om half 9 werden wij opgehaald en naar de plek gebracht waar het allemaal ging gebeuren. De eigenaar gaf een rondleiding en vertelde over de geschiedenis van zijn familiebedrijf in de tradittionele lampionnen. Vervolgens kregen wij uitleg over de verschillende soorten bamboe die werden gebruikt om de lampionnen te maken en gingen wij zelf aan de slag. Heerlijk om te knutselen en helemaal op te kunnen gaan in het maken van een lampion. 

Cooking class

Als echte foodie kan een Vietnamese cooking class natuurlijk niet ontbreken. In een bootje werden wij naar de kookruimte gebracht om vervolgens uitleg te krijgen over wat wij zouden gaan maken en welke ingrediënten daarvoor gebruikt zouden worden. Samen met twee andere Nederlanders en vier Belgen, gingen we gezamenlijk aan de slag om vier verschillende gerechten te maken, zowel met vlees als vegetarisch. Onze chef gaf ons één voor één taken om stap voor stap een heerlijk gerecht in elkaar te toveren. De kruiden die in ieder gerecht werden gebruikt en dus een echte must zijn in de Vietnamese keuken waren toch wel suiker, peper en champignonkruiden. We maakten de originele springrolls, een soort springroll van een koolblad gevuld met een tomaten/knoflook puree, gekookte aubergine en de waterspinazie, ook wel morning glory genoemd. Nadat alle gerechten waren bereidt was de tafel al gedekt en konden wij met zijn allen aanschuiven. Het was zo ontzettend veel, maar ook echt zo ontzettend lekker! Ondanks dat er in de Vietnamese keuken ook veel vlees wordt gebruikt, ben ik echt wel van de Vietnamese keuken gaan houden! 

Yoga retreat

Ondanks dat ik in Nederland hooguit nog maar tien keer naar een yogales ben geweest, stond een yoga retreat hoog op mijn lijstje. Het afgelopen jaar verkoos ik Crossfit altijd over yoga, ondanks dat ik wist met wat voor gevoel ik de yogaschool uit zou lopen. Ontspannen en helemaal zen. Op reis wilde ik hier dan ook meer aandacht aan besteden, 

In Hoi An had ik een vierdaagse yoga retreat gevonden waarbij wij ’s ochtends vroeg een yogasessie aan het strand deden, gevolgd door een meditatiesessie bij de yogaschool zelf om vervolgens aan het einde van de middag weer af te sluiten met een yogasessie. Ik ervaar altijd een onrust en was dus erg benieuwd wat een yoga retreat met mij zou doen. Yoga is niet alleen een beetje stretchen en oefeningen doen, het is veel meer dan dat. In elke willekeurige yogahouding heb je de mogelijkheid je fysieke grenzen op te zoeken. Door steeds opnieuw het grensgebied te onderzoeken, jezelf uit te dagen misschien nog een stapje verder te gaan en hier krachtig doorheen te ademen, verschuiven blokkades, om uiteindelijk te verdwijnen. Het lichaam is een open, krachtig en flexibel wezen die tot veel meer in staat is dan je zelf misschien denkt. Tijdens yoga ontdek je dat je grenzen kunt verleggen en dat jij tot veel meer in staat bent. Dit kun je zowel als op de mat als naast de mat toepassen. En ik moet zeggen, dit is precies wat deze yoga retreat mij tot nu toe al heeft gegeven. 

Ik ben niet lenig, weet dat ik het moeilijk vind om te ontspannen en mijzelf over te geven aan het onbekende, maar ondanks dat ik altijd heb gedacht dat yoga niks voor mij was, was ik toch nieuwsgierig. Ik maakte mijzelf wijs dat ik niet lenig genoeg was, dat ik niet spirituele genoeg was en dat het gewoon niets voor mij was. Maar mijn nieuwsgierigheid en de vele positieve verhalen van vrienden hebben er toch voor gezorgd dat ik mij voor een yoga retreat heb opgegeven. En als ik mij ergens voor opgeef, wil ik er wel met de volle 100% voor gaan en dus had ik met mijzelf afgesproken dat ik mij volledig zou overgeven aan wat er op mij af zou komen. Niet denken dat yoga niets voor mij is of dat ik niet lenig genoeg ben, maar juist doen wat er op dat moment van mij gevraagd werd zonder daar mijn eigen oordeel op te plakken. En ik moet zeggen, het werkte. Mijzelf overgeven aan iets dat buiten mijzelf staat, meegaan in de flow en ontdekken dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf dacht. Met een glimlach en een herboren gevoel liep ik elke dag de yogaschool uit. Alles mocht er zijn zoals het was en om dat te ervaren was voor mij persoonlijk een eyeopener. Met mijzelf kunnen zijn, zonder dat ik in paniek schiet. Precies wat ik op dit moment nodig had. Wil je meer van Hoi an zien? Klik dan hier.

Helemaal zen vertrek ik in de nachtbus naar Da Lat, waar het gelukkig een stuk koeler is en met een brede glimlach kijk ik terug op mijn verblijf in Hoi an.

Liefs,

Chantal