Selecteer een pagina

DALAT – HO CHI MINH

Hoe zen en ontspannen ik ook was geëindigd in Hoi An, de nachtbus van Hoi an naar Da Lat zorgde gelijk voor spanning 

In DaLat was het weer een stuk aangenamer en bijna twintig graden koeler dan in Hoi An. Nadat wij onze truien en lange broeken uit onze backpack hadden gehaald en even een uurtje hadden bijgeslapen van de intense nachtbus, zijn wij naar het winkelcentrum gegaan. In het winkelcentrum zat een hele grote supermarkt en deze hebben wij natuurlijk even helemaal onderzocht. Ik vind het fantastisch om te zien wat een supermarkt in het buitenland verkoopt, hoe duur bepaalde dingen zijn en of je typisch Hollandse producten tegenkomt. 

In de avond zijn wij naar de film The Lion King geweest. Je betaald hier voor een bioscoopkaartje omgerekend maar 2,90! 

TOUR

Via het hostel hadden wij een countryside tour geregeld die ons allerlei plekjes in en rondom DaLat liet zien. Wij begonnen de tour bij een bloemenboerderij met allerlei rozen en andere exotische bloemen. Een bos rozen kun je hier al kopen voor omgerekend 2 euro. Juist omdat rozen hier dus redelijk goedkoop zijn, vinden Vietnamese vrouwen het niet speciaal om rozen te krijgen. De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn in DaLat sowieso anders verdeeld. In een wijk net buiten DaLat, woont namelijk de KAH. Deze mensen spreken hun eigen taal en in plaats van dat mannen een vrouw kiezen, hebben vrouwen het hier voor het zeggen. De vrouw kiest tussen haar 18e en 20e een man uit, vraagt de familie om toestemming om te trouwen en geeft de man een kostbaar cadeau (in de meeste gevallen Is dit een koe). Scheiden is toegestaan, maar wordt niet helemaal geaccepteerd. In eerste instantie was ik blij om te horen dat een vrouw hier kiesrecht heeft, maar het feit dat de rollen hier eigenlijk worden omgedraaid en er alsnog geen gelijkwaardigheid is, staat mij tegen. Ik blijf het bijzonder vinden dat de vrijheid die ik ervaar in het kiezen van een partner, niet voor iedereen vanzelfsprekend is en daar kan ik bij deze dan alleen maar weer dankbaar voor zijn. 

We vervolgden onze tour naar een krekelboerderjj waarbij wij uitleg kregen over deze typisch Vietnamese maaltijd en vervolgens de kans kregen om krekels te eten. Ik liet deze kans toch echt even aan mij voorbijgaan, maar interessant was het wel. Daarna reden wij door naar The Happy Buddha, een tempel met een mega grote, dikke en vooral blije buddha. Na de tempel stonden The Elephant Springs op het programma. The Elephant Spring is een waterval die zijn naam te danken heeft aan een aantal lokale mensen die toen zij van boven naar beneden keken dachten dat er onderaan de waterval olifanten stonden. In werkelijkheid waren dit gewoon rotsen, maar de waterval heeft sindsdien de naam The Elephant Springs gekregen. 

Na een uitgebreide lunch met allemaal typisch Vietnamese gerechten stond er nog één ding op het programma en dat was waar DaLat bekend om staat: de wezelkoffie. Vietnam staat in het algemeen al bekend om zijn speciale manier van koffie maken, maar in Dalat zijn er vier boerderijen waar wezelkoffie wordt gemaakt. De koffiebonen worden geplukt, vervolgens drie maanden lang aan de wezels gevoerd en de uitgepoepte koffiebonen worden vervolgens weer schoongemaakt en voor de koffie gebruikt. Doordat de koffiebonen door wezels worden opgegeten en vervolgens weer worden uitgepoept, schijnt de koffie een speciale smaak te krijgen de erg populair is. Als koffieliefhebber was ik erg benieuwd, maar toen ik deze arme beestjes in kleine hokken zag zitten, werd ik er alleen maar heel naar van. Dit is precies een van de redenen waarom ik vegetariër ben geworden. Ondanks dat het niet prettig was om te zien, is het wel goed om te zien zodat ik weer even kan stilstaan bij dit soort onderwerpen. 

Voor meer foto’s van Dalat klik je hier.

HO CHI MINH

De laatste stad en laatste bestemming de wij samen zouden bereizen. Na Ho Chi Minh city scheiden onze wegen. Sanna naar Cambodja en ik door naar Australië. Ho Chi Minh had daarom voor mij een beetje een dubbele lading. Beiden keken wij niet per se heel erg uit naar Ho Chi Minh omdat het gewoon een mega grote, chaotische stad is en dus zijn wij er pas op het laatste moment heen gegaan. Sanna had als verrassing een Air Bnb geregeld met een privékamer, een zwembad en fitness! 

War Museum

Vietnam staat natuurlijk bekend om onder andere zijn oorlogsgeschiedenis en dus waren wij beiden erg geïnteresseerd in het War Museum. We gingen met een Grab scooter (een soort Uber) door de hectische stad naar het War Museum. Achterop een scooter zitten door zo’n stad is toch niet echt een pretje. De rit duurde ongeveer een kwartiertje maar het leek wel uren te duren! Auto’s, scooters én Vietnamezen lijken in het verkeer echt overal vandaan te komen. Je weet niet waar je kijken moet! 

Het War museum was echt zo ontzettend indrukwekkend! Niet alleen de teksten, maar vooral de foto’s hebben heel veel indruk gemaakt. Heftige en tegelijkertijd prachtige beelden die precies weergaven wat zich daar heeft afgespeeld. De emoties van alle mensen die een rol hebben gespeeld tijdens deze oorlog, waren van het beeld af te lezen. Heftig, maar zeer indrukwekkend. Voor foto’s van het War Museum, klik je hier.

Laatste avond

Onze laatste avond hebben wij eerst bij het zwembad doorgebracht. Bij het zwembad hadden wij een prachtig uitzicht over de stad en konden wij de zonsondergang zien. Vervolgens hadden wij eigenlijk geen zin meer om de stad zin te gaan en hebben wij een heerlijk chill avondje gehouden met Temptation island en een bestelde sushibowl. Heerlijk! 

Vier weken in Vietnam zijn echt voorbij gevlogen! Ik weet nog als de dag van gister dat ik nog op Nederlandse bodem stond en mijn Vietnam avontuur nu alweer over is. Ik besef nog niet helemaal dat wij afscheid hebben genomen en wij beiden nu toch echt alleen verder gaan. Ik besef nog niet helemaal dat ik nu echt aan mijn Australië avontuur ga beginnen. De eerste zes weken ga ik werken op een farm als farmhand en au-pair. Ik heb een jongetje van 18 maanden onder mijn hoede en help daarnaast mee op de farm. En het leuke is, er zijn ook paarden! Ik denk dat ik mij als paardenmeisje prima ga vermaken.

Liefs,

Chantal